Als de R in de maand is, worden de dagen korter en de nachten langer. Regen, storm, bewolking, sneeuw en zon wisselen elkaar af. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de energieopwekking van je zonnepanelen in deze vaak wel donkere maanden? We leggen het je graag uit!

De komende maanden kleurt de lucht doorgaans grijs of wit, met af en toe een flauw zonnetje. Toch is er goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen: zelfs op bewolkte of regenachtige dagen blijven zonnepanelen energie produceren. Dit is een aantrekkelijk voordeel van ons Nederlandse klimaat.

Energieopwekking per seizoen

Van april tot en met september genereren zonnepanelen de meeste energie, goed voor maar liefst 70 procent van de jaarlijkse zonne-energieproductie. De resterende 30 procent wordt opgewekt tussen oktober en maart. Ondanks de grijze wolken in ons Nederlandse luchtruim, blijft de zon schijnen, zelfs in de herfst- en wintermaanden. Deze zonnestralen worden niet tegengehouden door de bewolking. Op bewolkte dagen schijnt het zonlicht namelijk op een andere manier, bekend als diffuus licht. Dit licht wordt gelijkmatig verstrooid en verspreid door de wolken, waardoor het minder fel lijkt. Desondanks resulteert dit type licht nog steeds in een aanzienlijke hoeveelheid zonne-energie. Goed om te weten: van al het zonlicht dat jaarlijks onze aarde bereikt is maar liefst 60 procent diffuus licht is. Hierdoor blijven je zonnepanelen energie leveren, zelfs op bewolkte dagen.

Zonnepanelen en sneeuw

Er is slechts één weertype waarbij zonnepanelen tijdelijk geen energie opwekken, namelijk wanneer er sneeuw ligt. Omdat Nederland meestal geen langdurige en strenge vorstperiodes kent, zal de sneeuw vanzelf smelten en van de zonnepanelen afglijden, op voorwaarde dat ze correct zijn geplaatst. Het is echter van groot belang te benadrukken dat je nooit zelf het dak moet betreden om de panelen schoon te maken, aangezien dit zeer gevaarlijk kan zijn. Evenmin moet je een bezem of krabber gebruiken, aangezien dit de panelen kan beschadigen.

Zonnepanelen aanschaffen in de winter?

Is het verstandig om zonnepanelen te laten installeren vlak voor of tijdens de herfst of winter? Absoluut! We begrijpen dat je eerste impuls zal zijn om zoveel mogelijk zonuren te benutten en dus in de lente te starten. Maar, bedenk dat zonnepanelen een technische levensduur hebben van wel dertig jaar. In Nederland ervaren we jaarlijks alle seizoenen. Waarom dan niet meteen beginnen? Als je ervoor kiest om zonnepanelen te laten installeren in de herfst of winter, zullen ze volledig operationeel zijn zodra de lente weer aanbreekt en de zon zich uitbundig laat zien.

Benieuwd naar een persoonlijk advies op maat? Wij denken graag met je mee!

Neem vrijblijvend contact met ons op