Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Over zonnepanelen bestaat soms veel onduidelijkheid. Wij doen altijd ons best om je zo goed mogelijk uit te leggen wat wij doen en hoe wij dat doen en hoe zonnepanelen voor jou het meest rendabel kunnen zijn.

We zijn niet alleen vóór de offerte goed bereikbaar, ook tijdens de installatie en nadat de zonnepanelen op je dak geplaatst zijn, blijven wij bereikbaar voor je vragen. Enkele van de vragen die wij het meest gesteld krijgen, beantwoorden wij al op deze pagina. Heb je toch nog een vraag? Bel ons gerust: wij zijn bereikbaar op het nummer 0318 – 253 442.

Algemeen

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, dit zijn er meestal 60 en soms 120 half cells. Deze cellen zijn vervaardigd uit de grondstof silicum, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom.

Moet er ook onderhoud gepleegd worden aan mijn zonnepanelen?
Wij raden aan om de panelen eens in de 2 jaar te reinigen met osmose water. (hangt af van de omgeving)
Kunnen mijn zonnepanelen er (tijdelijk) af?

Soms komt het voor dat je je zonnepanelen tijdelijk even wil verwijderen. Bijvoorbeeld als je je dakkapel schilderen wilt en paar dakpannen moet vervangen, of als je een airco-unit op wilt hangen. Bij Suntech Energy is dat geen probleem. Je kunt ons altijd bellen voor advies. Desgewenst rijden we langs om de zonnepanelen voor je te verwijderen en na afloop van de klus weer te installeren. 

Omvormers

Wat doet een omvormer?
De omvormer zorgt er voor dat gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, wordt omgezet in Wisselstroom.
Mijn omvormer heeft meer energie opgewekt dan mijn (slimme) meter heeft terug geleverd.
Dat klopt, het verschil komt het apparatuur dat overdag energie vraagt zoals koelkast etc.
Mijn omvormer geeft geen data door in mijn SolarEdge-app.
Dit komt omdat de omvormer de internet verbinding is verloren. Deze herstelt automatisch weer, of door de omvormer een keer uit en aan te zetten.
Wat betekenen de lampjes op mijn SolarEdge omvormer?

De omvormer van SolarEdge hangt doorgaans op een centrale plek in huis en heeft een buisje waar drie gekleurde lampjes in zitten. Aan de kleur van de lampjes en de manier van branden, kun je zien wat de omvormer doet.

Groen lampje:

Wanneer de omvormer is ingeschakeld en stroom omvormt, brandt er overdag een groen lampje continue. Wanneer dit groene lampje knippert is er niet voldoende daglicht. Dit lampje zal dus knipperen gedurende de uren dat er geen zon/daglicht is. De omvormer staat aan, maar kan niets omvormen omdat er geen zonne-energie wordt opgewekt.

Blauw lampje:
Wanneer dit lampje continue brandt, dan is de omvormer verbonden met internet. Als dit lampje niet brandt, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Rood lampje:
Dit lampje gaat aan wanneer er een foutmelding is. Wij krijgen dergelijke foutmeldingen doorgaans automatisch door via onze storingsdienst. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen om de foutmelding op te lossen.

Wat betekenen de lampjes op mijn Enphase-Envoy-S omvormer?

Bij een Enphase systeem bevinden de micro omvormers zich direct achter de zonnepanelen. En wordt er vanuit de micro omvormers gecommuniceerd met de Envoy-S. Dat is het zwarte kastje in de meterkast die ervoor zorgt dat het systeem inzichtelijk is in de Enphase software ‘Enlighten’. Als alle lampjes groen branden werkt het systeem optimaal. Toch een knipperlichtje, of een lampje in een andere kleur?

Check het hier: Serviceblad Enphase Envoy-S

BTW

Hoe lang duurt het voordat ik mijn BTW terugkrijg?
Dit is afhankelijk van een aantal zaken, maar vooral van de factuurdatum van de factuur van de aangeschafte panelen.
De belastingdienst verdeeld de BTW aangiftes van de terug te vragen BTW van Zonnepanelen in kwartalen, dus jan-mrt, apr-jun, jul-sept, okt-dec.
Als je in januari panelen koopt doe je in de eerste maand van het volgende kwartaal aangifte, dus april. Maar als je in maart panelen koopt doe je ook in de eerste maand van het volgende kwartaal aangifte, dus in dit geval ook in april.
Na het indienen van een aangifte duurt het 6-8 weken gemiddeld voordat mensen de BTW terug krijgen.
We zijn getrouwd, wie moet de BTW terugvragen?
De persoon op wiens naam de energienota staat moet de BTW van de Zonnepanelen terug vragen.
Ik ben al ondernemer voor de omzetbelasting, mag ik nu BTW terugvragen?
Ja dat mag, echter kunnen wij het in dit geval niet voor u verzorgen.
Als ondernemer kan je na een eenmalige aangifte geen ontheffing krijgen voor het doen van BTW aangiftes, wat een particulier wel krijgt.
Dit betekend dat je zolang je als ondernemer geregistreerd staat, je jaarlijks moet aangeven bij je belastingaangifte hoeveel energie je hebt opgewekt en over het teruggeleverde deel betaal je BTW aan de belastingdienst.
Dit maakt het uiteindelijk voor een ondernemer niet aantrekkelijk om de BTW terug te vragen.
Wat zou kunnen is de BTW terugvragen op naam van uw partner mocht deze geen ondernemer zijn, echter mag dit alleen als de energienota ten tijde van de plaatsing van de panelen op naam van uw partner staat.