Veelgestelde vragen over zonnepanelen en toebehoren
Over zonnepanelen bestaat soms veel onduidelijkheid. Wij doen altijd ons best om je zo goed mogelijk uit te leggen wat wij doen en hoe wij dat doen en hoe zonnepanelen voor jou het meest rendabel kunnen zijn.
We zijn niet alleen vóór de offerte goed bereikbaar, ook tijdens de installatie en nadat de zonnepanelen op je dak geplaatst zijn, blijven wij bereikbaar voor je vragen. Enkele van de vragen die wij het meest gesteld krijgen, beantwoorden wij al op deze pagina. Heb je toch nog een vraag? Bel ons gerust: wij zijn bereikbaar op het
nummer 0318 – 253 442.
Algemeen
Waarom kiezen voor Suntech Energy?
Suntech Energy is dé toonaangevende zonnepanelen-installateur in Veenendaal en omgeving. Ons succes komt voort uit vriendelijk en transparant klantcontact, heldere communicatie en een ervaren en net team dat uw zonnepanelen met zorg installeert. Wij combineren uitmuntende service met topkwaliteit, zowel voor, tijdens als na de installatie. Dit resulteert in de hoogste waardering in de gehele regio met meer dan 500 zeer positieve reviews.
Met Suntech Energy bent u verzekerd van zonnepanelen van de beste kwaliteit. Ons bedrijf is tweemaal bekroond tot Nederlands Kampioen Zonnepanelen plaatsen, wat ons vakmanschap en succes onderstreept. Daarnaast zijn we officieel InstallQ-installateur, wat u een extra garantie geeft op hoge kwaliteit.
Voor betrouwbaar advies en een keurige installatie kiest u dus voor Suntech Energy uit Veenendaal. Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek zelf onze meerwaarde. Maak de overstap naar duurzame energie met Suntech Energy, dé expert in Zonnepanelen Veenendaal.
Hoe werken zonnepanelen?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, dit zijn er meestal 60 en soms 120 half cells. Deze cellen zijn vervaardigd uit de grondstof silicum, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom.
Moet er ook onderhoud gepleegd worden aan mijn zonnepanelen?
Wij raden aan om de panelen eens in de 2 jaar te reinigen met osmose water. (hangt af van de omgeving)
Kunnen mijn zonnepanelen er (tijdelijk) af?
Soms komt het voor dat je je zonnepanelen tijdelijk even wil verwijderen. Bijvoorbeeld als je je dakkapel schilderen wilt en paar dakpannen moet vervangen, of als je een airco-unit op wilt hangen. Bij Suntech Energy is dat geen probleem. Je kunt ons altijd bellen voor advies. Desgewenst rijden we langs om de zonnepanelen voor je te verwijderen en na afloop van de klus weer te installeren.
Hoe rendabel zijn de zonnepanelen van Suntech Energy?
Zonnepanelen van Suntech Energy uit Veenendaal zijn zeer rendabel. Met de installatie is vaak bijna de hele elektriciteitsrekening terug te verdienen. De terugverdientijd is gemiddeld maximaal 4 jaar. Dankzij de voortgezette salderingsregeling kunt u de komende jaren zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net en deze bijvoorbeeld gratis hergebruiken in de winter als de zon minder schijnt. De adviseurs van Suntech Energy uit Veenendaal rekenen graag aan u voor wat zonnepanelen u kunnen opleveren.
Het advies is om het aantal zonnepanelen af te stemmen op het dagelijks verbruik. Onze adviseurs bekijken uw situatie voor maatwerkadvies over uitbreidbaarheid en het toevoegen van een thuisbatterij voor optimale benutting van opgewekte zonne-energie. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.
Kan ik ook extra panelen bij laten zetten?
Ja, zonnepanelen bijplaatsen is bij Suntech Energy uit Veenendaal vrijwel altijd mogelijk! Overweegt u extra zonnepanelen te laten plaatsen in de toekomst? Kies dan voor een systeem met individuele omvormers per paneel, wat eenvoudige uitbreiding mogelijk maakt. Hoewel andere systemen ook uitbreidbaar zijn, kan dit wat meer moeite en kosten met zich meebrengen. Voor advies op maat over extra zonnepanelen staan de adviseurs van Suntech Energy uit Veenendaal klaar om u te helpen!
Wat doet een omvormer?
Een omvormer speelt een cruciale rol bij zonnepanelen door de gelijkstroom, opgewekt door de panelen, om te zetten in bruikbare wisselstroom. Een kabel verbindt de zonnepanelen met de omvormer, een apparaat ter grootte van twee grote schoenendozen. Het toestel brengt de stroom overdag, wanneer de panelen energie produceren, naar uw meterkast. Hierdoor kunnen apparaten in huis de opgewekte stroom gebruiken. De omvormer maakt een licht geluid overdag, hij tikt wanneer hij aan- of uitschakelt, maar is stil tijdens de nacht wanneer de panelen niet actief zijn.
Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?
De zonnepanelen op je dak zorgen voor stroomopbrengst. Een deel van de stroom gebruik je voor het huishouden, de rest, je overtollige stroom, lever je terug aan het energienet. Deze stroom mag je de rest van je jaar weer hergebruiken. Dat levert dus een voordeel op. Met name in de winter, als de opbrengst van je zonnepanelen lager is, kan je de overtollige stroom gebruiken die je in de zomer hebt opgewekt. Maar ook ‘s nachts als de zon niet schijnt kan je nu dus de overtollige stroom gebruiken die je overdag teveel hebt opgewekt.
Heb je daarna nog stroom over? Dan ontvang je daar vaak een teruglevergoeding voor van je energieleverancier. De regeling die dit allemaal regelt heet de salderingsgregeling. Die blijft voorlopig bestaan zo heeft men in Den Haag besloten. Profiteer nu ook en vraag de adviseurs van Suntech Energy uit Veenendaal hoe jij maximaal kan profiteren van de installatie van uw eigen zonnepanelen. Wij rekenen het u graag voor. Gemiddeld is de terugverdientijd minder dan vier jaar.
Wat is de installatietijd van de zonnepanelen?
Zonnepanelen plaatsen wij vaak binnen één dag. Dat kan variëren afhankelijk van het aantal panelen. Ons streven is echter om de installatie binnen één dag te voltooien. Vraag een offerte aan om uw favoriete dag vast te zetten in onze planning. Meestal kunnen we binnen vier tot zes weken plaatsen.
Wat brengt een zonnepaneel op?
Een zonnepaneel genereert energie, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De werkelijke opbrengst wordt beïnvloed door diverse factoren. Denk daarbij aan de stand van het dak, de hoek van het dak, eventuele bomen die een lichte schaduw werpen op de zonnepanelen. In Nederland levert een zonnepaneel ongeveer 85% van zijn maximale vermogen. Stel dat u tien zonnepanelen heeft van elk 400Wp. Dan is uw totale systeem 4000Wp en resulteert dat in 3400 kWh per jaar. Wil je weten wat zonnepanelen van Suntech Energy uit Veenendaal op uw huis opleveren? Onze adviseurs rekenen dat graag voor u voor.
Wat is het verschil tussen serie of parallel geschakeld?
De koppeling van zonnepanelen heeft een aanzienlijke invloed op de energieopbrengst. Er zijn twee schakelmethoden: een serie- en een parallelschakeling. Voor optimale prestaties is het belangrijk dat zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht ontvangen. Bij seriegeschakelde panelen is de opbrengst gebaseerd op het zwakst presterende paneel. Als één of meerdere panelen in de schaduw liggen, heeft dit een negatieve invloed op de hele serie. Een schaduw van een boom of dakkapel op een of twee zonnepanelen kan de opbrengst dan sterk verminderen.
Bij veel schaduw is het raadzaam de panelen ‘parallel’ te schakelen, waarbij individuele panelen afzonderlijk optimaal presteren. Micro-optimizers, zoals die van Enphase, worden onder elk paneel geïnstalleerd om parallelle schakeling mogelijk te maken. Wilt u kijken wat voor uw situatie het beste is? Vraag vrijblijvend advies aan onze adviseurs, zij kunnen alles voor u doorrekenen.
Wat gebeurt er met de salderingsregeling?
Goed nieuws voor zonnepanelenbezitters: de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 is van de baan, na afwijzing door de Eerste Kamer van het plan van minister Jetten. Dat betekent niet dat deze nooit zal verdwijnen, maar dat de regeling de komende jaren blijft bestaan. Jaren waarin u uw investering in zonnepanelen dus sneller kan terugverdienen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van uw zonnepanelen bij Suntech Energy uit Veenendaal onder de vier jaar.
Is mijn meterkast altijd geschikt voor zonnepanelen?
Bij het installeren van zonnepanelen is het cruciaal om de juiste hoofdaansluiting te hebben om overbelasting te voorkomen. Nieuwbouwwoningen hebben vaak al een 3-fasen aansluiting, geschikt voor zonnepanelen. Oudere woningen hebben vaak een 1-fase aansluiting, die mogelijk moet worden vervangen voor een 3-fasen aansluiting voor toekomstige verduurzamingsplannen, afhankelijk van uw plannen..
Je kan de capaciteit van je hoofdaansluiting vinden op de energierekening of navragen bij de netbeheerder. Suntech Energy uit Veenendaal kan dat ook voor u doen. Voor zonnepanelen moet er een vrije groep in de meterkast zijn, anders kunnen onze monteurs een nieuwe groep installeren. Als je meterkast niet geschikt is, is vervanging aan te raden, zeker met het oog op toekomstige duurzame upgrades zoals een elektrische auto of warmtepomp. De adviseurs van Suntech Energy uit Veenendaal bespreken graag de mogelijkheden voor het meest geschikte systeem voor uw zonnepanelen.
Maakt de thuisbatterij mij onafhankelijk van het energienet?
De thuisbatterij maakt je voor een deel onafhankelijk van het centrale energienet. Met zonnepanelen en een thuisbatterij sla je overdag opgewekte energie op, die je ’s avonds benut wanneer je thuis bent. Hierdoor ben je tussen de 60 en 80% onafhankelijk van het net. Dan profiteer je altijd van eigen zonne-energie van je zonnepanelen, zelfs zonder salderingsregeling of bij ongunstige terugleververgoedingen.
Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je continu gebruikmaakt van de voordeligste energie. Heb je een dynamisch energiecontract dan kan je goedkope stroom opslaan in de thuisbatterij en deze gebruiken of verkopen op momenten met hoge prijzen.
Ontdek de voordelen van optimale energiebesparing met de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij. Vraag de adviseurs van Suntech Energy uit Veenendaal om de voordelen van een combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij voor uw situatie door te rekenen.
Is er een subsidie op de thuisbatterij?
Op dit moment is er geen subsidie beschikbaar voor de thuisbatterij. Dit komt omdat er onder de bestaande salderingsregeling voor zonnepanelen eigenlijk geen noodzaak is om een thuisbatterij aan te schaffen. De stroom die je over hebt kan je al gratis op een ander moment gebruiken.
Toch kan een thuisbatterij lonen. Denk aan het opladen van de thuisbatterij op momenten dat de stroom goedkoop is. En het weer terugleveren van de stroom wanneer de prijs hoog ligt. Dat kan wanneer u een dynamisch contract hebt. Daarnaast levert een thuisbatterij zekerheid op wanneer het stroomnet uitvalt. Mocht u een thuisbatterij in de toekomst overwegen, weet u dat wij een nieuw systeem al zo kunnen inrichten dat een thuisbatterij in de toekomst makkelijk bij te plaatsen is.
Overweegt u een thuisbatterij? Vraag de adviseurs van Suntech Energy uit Veenendaal om de voordelen van een combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij voor uw situatie door te rekenen.
Vragen bij een storing
Mijn omvormer geeft geen data door in mijn solaredge-app.
Dit komt omdat de omvormer de internet verbinding is verloren. Deze herstelt automatisch weer, of door de omvormer een keer uit en aan te zetten.
Mijn omvormer heeft meer energie opgewekt dan mijn (slimme) meter heeft terug geleverd.
Dat klopt, het verschil komt het apparatuur dat overdag energie vraagt zoals koelkast etc.
Wat betekenen de lampjes op mijn SolarEdge omvormer?
Groen lampje:
Wanneer de omvormer is ingeschakeld en stroom omvormt, brandt er overdag een groen lampje continue. Wanneer dit groene lampje knippert is er niet voldoende daglicht. Dit lampje zal dus knipperen gedurende de uren dat er geen zon/daglicht is. De omvormer staat aan, maar kan niets omvormen omdat er geen zonne-energie wordt opgewekt.
Blauw lampje:
Wanneer dit lampje continue brandt, dan is de omvormer verbonden met internet. Als dit lampje niet brandt, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Rood lampje:
Dit lampje gaat aan wanneer er een foutmelding is. Wij krijgen dergelijke foutmeldingen doorgaans automatisch door via onze storingsdienst. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen om de foutmelding op te lossen.
Wat betekenen de lampjes op mijn Enphase Envoy-S omvormer?
Bij een Enphase-zonnepanelensysteem communiceren de micro-omvormers die direct achter de zonnepanelen geplaatst zijn met de Envoy-S. Dat is het zwarte kastje in de meterkast. Via dit kastje is inzichtelijk hoe uw systeem presteert. Een optimaal werkend systeem toont groene lampjes. Zie je langdurig een knipperlichtje of een ander gekleurd lampje? Controleer dan via de link hieronder of er wat aan de hand is.
Check het hier: Serviceblad Enphase Envoy-S
Heeft u daarna nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.