Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Over zonnepanelen bestaat soms veel onduidelijkheid. Wij doen altijd ons best om je zo goed mogelijk uit te leggen wat wij doen en hoe wij dat doen en hoe zonnepanelen voor jou het meest rendabel kunnen zijn.

We zijn niet alleen vóór de offerte goed bereikbaar, ook tijdens de installatie en nadat de zonnepanelen op je dak geplaatst zijn, blijven wij bereikbaar voor je vragen. Enkele van de vragen die wij het meest gesteld krijgen, beantwoorden wij al op deze pagina. Heb je toch nog een vraag? Bel ons gerust: wij zijn bereikbaar op het nummer 0318 – 253 442.

BCC Berichtgeving

Ik hoor dat BCC faillissement heeft aangevraagd. Geldt dat ook voor Suntech Energy?

Nee, de BCC Duurzaam Huis producten als zonnepanelen en airco’s vallen buiten het faillissement. Er zijn dus ook geen gevolgen voor de verkoop of service van onze producten en diensten.

Ik heb zonnepanelen bij Suntech Energy besteld, krijg ik die nog gewoon?

Ja, installatie en montage van zonnepanelen gaat gewoon door op de afgesproken installatiedatum.        

Als ik nu zonnepanelen bestel, en jullie kunnen toch niet meer leveren ben ik dan mijn geld kwijt?

Nee, u hoeft onze producten en diensten altijd pas te betalen na plaatsing. Bovendien, de BCC Duurzaam Huis producten als zonnepanelen en airco’s vallen buiten de surseance. Er zijn dus ook geen gevolgen voor de verkoop of service van onze producten en diensten.

Hoe zit het met garanties op mijn producten?

Garanties worden altijd afgegeven door de fabrikant. Wij vallen buiten de surseance en zullen voor storingen of garantiegevallen altijd voor u klaar staan.

Algemeen

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, dit zijn er meestal 60 en soms 120 half cells. Deze cellen zijn vervaardigd uit de grondstof silicum, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom.

Moet er ook onderhoud gepleegd worden aan mijn zonnepanelen?
Wij raden aan om de panelen eens in de 2 jaar te reinigen met osmose water. (hangt af van de omgeving)
Kunnen mijn zonnepanelen er (tijdelijk) af?

Soms komt het voor dat je je zonnepanelen tijdelijk even wil verwijderen. Bijvoorbeeld als je je dakkapel schilderen wilt en paar dakpannen moet vervangen, of als je een airco-unit op wilt hangen. Bij Suntech Energy is dat geen probleem. Je kunt ons altijd bellen voor advies. Desgewenst rijden we langs om de zonnepanelen voor je te verwijderen en na afloop van de klus weer te installeren.

Zijn zonnepanelen eigenlijk nog wel rendabel?

Ja, dat zijn ze zeker! Door zonnepanelen te laten installeren kunt u uw eigen elektriciteitsrekening grotendeels wegstrepen. Wat u meer aan stroom produceert, levert u terug aan het energienet. Dit noemen we saldering. Tot 2025 krijgt u hiervoor  een bedrag teruggestort: de zogenaamde salderingsregeling. Na 2025 wordt deze regeling in stappen afgebouwd, maar pas in 2031 krijgt u niets meer terug voor de stroom die u teruglevert.

Het beste advies voor nu is om net zoveel zonnepanelen te nemen als u nodig hebt voor uw dagelijkse gebruik – niet meer dan dat. Wanneer u zelf verbruikt wat u produceert, profiteert u maximaal van uw zonnepanelen. 

Met het oog op de toekomst kunt u eventueel kiezen voor een systeem dat uitbreidbaar is, zodat u extra zonnepanelen kunt plaatsen als u meer elektriciteit gaat gebruiken. Ook is het plaatsen van een thuisbatterij een goede manier om maximaal te profiteren van de zonne-energie die u opwekt. Onze adviseur bekijkt uw specifieke situatie en geeft u advies op maat. 

Moet ik straks betalen voor teveel geproduceerde zonne-energie?

Nee, daar hoeft u niet bang voor te zijn. Op dit moment gaan in de media enkele verhalen rond over energieleveranciers die een bedrag per kWh vragen aan grootproduceerders van zonne-energie, wanneer zij op zonnige dagen meer produceren dan nodig is. Voor particuliere zonnepanelen-eigenaars zal dit niet van toepassing zijn. 

Kan ik ook extra panelen bij laten zetten?

Ja, dat is altijd mogelijk. Echter, als u nu al weet dat u in de toekomst wellicht meer panelen wilt plaatsen, kiest u dan voor een systeem dat makkelijk uit te breiden is in de toekomst. Deze zonnepanelen hebben niet één grote omvormer, maar kleine omvormertjes per zonnepaneel, waardoor er gemakkelijk extra zonnepanelen toegevoegd kunnen worden. 

Ook andere systemen kunnen worden uitgebreid, maar dat kost wat meer moeite – en u betaalt hier uiteraard een hoger bedrag voor.  Vraag onze adviseur om advies: wij denken graag met u mee!

Omvormers

Wat doet een omvormer?

De omvormer zorgt er voor dat gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, wordt omgezet in wisselstroom.

Mijn omvormer geeft geen data door in mijn SolarEdge-app.
Dit komt omdat de omvormer de internet verbinding is verloren. Deze herstelt automatisch weer, of door de omvormer een keer uit en aan te zetten.
Mijn omvormer heeft meer energie opgewekt dan mijn (slimme) meter heeft terug geleverd.
Dat klopt, het verschil komt het apparatuur dat overdag energie vraagt zoals koelkast etc.
Wat betekenen de lampjes op mijn SolarEdge omvormer?

De omvormer van SolarEdge hangt doorgaans op een centrale plek in huis en heeft een buisje waar drie gekleurde lampjes in zitten. Aan de kleur van de lampjes en de manier van branden, kun je zien wat de omvormer doet.

Groen lampje:

Wanneer de omvormer is ingeschakeld en stroom omvormt, brandt er overdag een groen lampje continue. Wanneer dit groene lampje knippert is er niet voldoende daglicht. Dit lampje zal dus knipperen gedurende de uren dat er geen zon/daglicht is. De omvormer staat aan, maar kan niets omvormen omdat er geen zonne-energie wordt opgewekt.

Blauw lampje:
Wanneer dit lampje continue brandt, dan is de omvormer verbonden met internet. Als dit lampje niet brandt, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Rood lampje:
Dit lampje gaat aan wanneer er een foutmelding is. Wij krijgen dergelijke foutmeldingen doorgaans automatisch door via onze storingsdienst. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen om de foutmelding op te lossen.

Wat betekenen de lampjes op mijn Enphase-Envoy-S omvormer?

Bij een Enphase systeem bevinden de micro omvormers zich direct achter de zonnepanelen. En wordt er vanuit de micro omvormers gecommuniceerd met de Envoy-S. Dat is het zwarte kastje in de meterkast die ervoor zorgt dat het systeem inzichtelijk is in de Enphase software ‘Enlighten’. Als alle lampjes groen branden werkt het systeem optimaal. Toch een knipperlichtje, of een lampje in een andere kleur?

Check het hier: Serviceblad Enphase Envoy-S