De zonnigste periode van het jaar is aangebroken: de lente. De zon laat zich meer zien en de temperaturen zijn nog niet te hoog. Goede omstandigheden voor het opwekken van zonnestroom! Het is ook een goed moment om na te denken hoe je het beste met deze opgewekte zonnestroom kunt omgaan. Wist je dat een gemiddeld huishouden maar ca. 30% van de zelfopgewekte zonnestroom direct gebruikt? Dat kan beter! Hierover betaal je namelijk geen teruglevertarief. En hoe meer je direct zelf verbruikt, hoe lager je terugleverkosten zijn.
Overdag een extra wasje draaien helpt. Maar wat dacht je van de volgende tips: een thuisbatterij, laadpaal of een all-electric warmtepomp? Zo zet je je zonnestroom direct nuttig in. Vraag direct een offerte aan via www.suntechenergy.nl/offerte-aanvragen/
Zonnepanelen na 2027:
Salderen, terugleverkosten en terugleververgoedingen… het klinkt ingewikkeld. Wat betekent het in de praktijk voor jou? We laten zien dat je zonnepanelensysteem nog steeds gunstig is, zeker als je je zonnestroom optimaal benut.
Door het afschaffen van de salderingsregeling mag je jouw opgewekte en afgenomen stroom niet meer met elkaar salderen. Wanneer je stroom teruglevert aan het net gaan jouw energiekosten hierdoor omhoog. Dit komt voornamelijk omdat je vanaf dan over alle teruggeleverde stroom energiebelasting gaat betalen. Ook blijf je terugleverkosten betalen, want er zijn nog steeds kosten waar we mee te maken hebben. Dat zit ‘m ook in de terugleververgoeding: waar je tot 1 januari 2027 alleen een terugleververgoeding ontvangt als je méér stroom opwekt dan dat je verbruikt (netto terugleveren), ontvang je deze na het afschaffen van de salderingsregeling over álle stroom die je aan het net teruglevert. Deze terugleververgoeding is tot 2030 minimaal 50% van het kale leveringstarief (tarief excl. belastingen).
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Zelfs wanneer de salderingsregeling verdwijnt, bespaar je nog altijd op stroomkosten met zonnepanelen. Ten opzichte van een klant zonder zonnepanelen, kan je na 2027 nog steeds op jaarbasis fors voordeliger uit zijn, uitgaande van dat je ca. 30% van je opgewekte stroom zelf direct verbruikt. En dit kan nog hoger oplopen als je meer direct je opgewekte stroom verbruikt. Om dit goed te begrijpen, is het handig om meer te weten over het opwekken van stroom en het direct zelf gebruiken ervan.
Onze adviseurs staan voor u klaar om u hierover nader te informeren.